Do roku 2015 mají být připraveny čtyři obchvaty na silnici I/6

Obchvaty Řevničova, Lubence, Hořoviček a Hořesedel by měly být připraveny pro stavbu do roku 2015. Jde o úseky na silnici I/6, která se v budoucnu má stát rychlostní komunikací R6 spojující Karlovy Vary a Prahu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má letos na pokračování přípravných prací 47 milionů korun, řekl dnes novinářům při návštěvě Karlových Varů generální ředitel ŘSD David Čermák. Odhadované náklady na obchvaty budou mezi šesti až osmi miliardami korun. 

"Obchvat Řevničova má přitom prioritu jedna, další tři obchvaty prioritu dvě. Příprava těchto staveb je do roku 2015 pokryta finančně," uvedl Čermák. Počítá se podle něj s tím, že by všechny čtyři mohly být zařazeny do Operačního programu Doprava v příštím plánovacím období Evropské unie a tudíž získat z EU také dotace na stavbu. 

Jestli se obchvaty budou stavět už jako čtyřproudové, a budou tak připraveny na budoucí dostavbu rychlostní komunikace, by měla určit tahová studie, která se právě zpracovává. 
    
Příprava dalších úseků silnice R6 je proti obchvatům podstatně pozvolnější. Podle Lukáše Hnízdila pověřeného řízením karlovarské pobočky ŘSD má sice ředitelství na všechny úseky územní rozhodnutí, ale výkup a vypořádání pozemků je teprve na začátku. Situaci navíc komplikuje to, že u některých úseků ještě nejsou provedeny ani nezbytné pozemkové úpravy. 
    
Kdy by mohla být celá silnice R6 z Karlových Varů do Prahy dokončena, si Čermák netroufl odhadovat. Podle dosavadních odhadů by dostavba stála 29 miliard korun. Dosud je přitom hotova silnice jen z Prahy do Nového Strašecí a z Karlových Varů do Chebu. 
 
zdroj: ČTK