Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies na těchto stránkách. Více informací ZDE. Rozumím

V liberecké zoo odchovali již 46 tučňáků Humboldtových

2. 04 2012 | Téměř pět desítek mláďat tučňáka Humboldtova se už podařilo odchovat v liberecké zoo. Zahrada si letos připomíná 30 let od doby, kdy ze skotského Edinburghu získala prvních pět párů těchto oblíbených ptáků. Do dnešních dnů se dožil jediný z nich, tučňák jménem Wenzel, který měl 1. března 30 let. 

V zoo jeho nedávné narozeniny oslavili v sobotu, kdy zahrada slavnostně zahájila letošní sezonu. ČTK to řekl mluvčí zoo Ivan Langr. Wenzel má shodou okolností v libereckém chovu tučňáků Humboldtových pořadové číslo jedna. Jeho první partnerka, která do Liberce ze zoo v Edinburghu také dorazila v roce 1982, uhynula asi před dvěma lety. Tučňáci tvoří trvalé páry. Nyní Wenzel zahnízdil s novou samicí.

Věk, kterého se Wenzel dožil, je úctyhodný. Tučňáci Humboldtovi se totiž běžně dožívají 20 let. "V historii chovu Zoo Liberec nikdy takhle starý tučňák nebyl a ani být nemohl, protože roku 1982 se začali chovat poprvé," vysvětlil mluvčí. Ze stejného roku pochází i bazén a chovná stanice.

Tučňáků Humboltových zahradou za uplynulých 30 let prošlo celkem 69 a mláďat se podařilo úspěšně odchovat 46. První v roce 1986, zatím poslední 19. dubna 2007. Z pětice libereckých párů nyní zahnízdily tři. "Pokud se to letos podaří, bude to po pěti letech," upozornil Langr.

Tučňáci Humboldtovi patří k nejohroženějším druhům tučňáků. Jsou zařazeni do Evropského záchovného programu (EEP) a o jejich množení proto zahrada sama rozhodovat nemůže. "Neměli jsme doporučení koordinátora," vysvětlil Langr důvody dlouhého doby, která uplynula od posledního úspěšného odchovu mláděte.

Wenzelovi přijel v sobotu popřát člen činohry libereckého Divadla F. X. Šaldy Václav Helšus. Tučňák zahnízdil, popřál mu proto jen symbolicky. Veřejnost sice Wenzela neviděla, ale mohli v bazéně obdivovat jedince z párů, které letos nezahnízdily.

Domovem tučňáků Humboldtových je západní pobřeží Jižní Ameriky v Peru a v Chile. Sídlí na skalách a útesech. Obvykle dorůstají velikosti 65 až 70 centimetrů a dosahují váhy od 1,5 do 2,5 kilogramu. Snášejí obvykle dvě vejce. Na poklesu jejich populace se podepsal nadměrný komerční rybolov.

zdroj: ČTK

Diskuse

 
.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO