8 letošních grilovacích trendů podle Kolonial.cz

Letošní grilovací sezona pomalu nabírá tempo. Jakmile přijde teplé počasí, skokově roste počet nákupů, obsahujících chlazené maso, suroviny na marinády, olej anebo čerstvé bylinky. E-shop s potravinami Kolonial.cz, specializující se na velké nákupy pro domácnosti, připravil 8 trendů, které vyčetl právě z nákupních košíků svých zákazníků.   

•    Hovězí vs. Kuřecí: vyrovnaný zápas
Jak se zdá, i letos bude souboj hovězího masa s kuřecím vyrovnaný. Oba druhy totiž se v košících totiž nachází stejně často. Oproti tomu vepřové výrazně ztrácí. Naopak na vzestupu je mleté maso a uzeniny. 

•    Zájem o exotické ryby
Na grilu se stále častěji objevují i méně známé druhy ryb. Aktuálním hitem je například grilovat steak z máslové ryby (byť její příprava není úplně jednoduchá a nemusí sednout každému) nebo mečouna. Stále oblíbenější jsou také grilované slávky nebo chobotničky. 

•    Pivo vítězí nad ciderem
Jak se zdá, ke grilování patří spíše pivo než cider. Právě pivo totiž tvoří třetinu ze nápojů objednaných v rámci grilovacích nákupů. Není bez zajímavosti, že zákazníci často volí hned několik různých druhů - grilování se tak stává zároveň pivní degustací. 

•    Zeleninu raději bio
Bio stále táhne. Platí to zejména pro rajčata, cibuli a česnek. Zákazníci je raději kupují v bio kvalitě kvůli tomu, že díky šetrnějšímu pěstování mají plnější a více autentickou chuť. Vyšší cena v tomto případě evidentně není na překážku. 

•    Bylinky zásadně čerstvé
Když bylinky, tak pěkně čerstvé. E-shopy s potravinami mají tu výhodu, že dokáží zajistit čerstvější zboží než kamenné prodejny. A zákazníci toho rádi využívají - obliba svazků čerstvé máty, koriandru nebo rozmarýnu je toho důkazem. 

•    Průměrná cena vína roste
K dobrému masu patří také dobré víno. A Češi se letos rozhodně netváří, že by nutně potřebovali šetřit. Průměrná cena za lahev vína se totiž zvedla skoro o třetinu. U větších společenských akcí jsou oblíbené také bag-in-boxy - tedy rozlévaná vína určená ke stáčení přímo na akci. 

•    Nakupujeme serepetičky
Z grilování se stále více stává společenská událost, která už nemá daleko k zahradní party. Potvrzují to nejen objemy nakoupeného jednorázového nádobí, ale především dalších doplňků. Barevná brčka, koktejlové lžičky anebo nafukovací balonky či frkačky si cestu do nákupních košíků nacházejí stále častěji.

•    Za grilování utrácíme víc
Za grilování letos utrácíme víc než v předchozích letech. Zatímco loni se průměrná cena středně velkého nákupu na grilování pohybovala kolem 2300 korun, letos je to skoro o pětistovku více. A to především díky nakupování premiovějších potravin.
 
Věděli jste, že?
 
•    Každý čtvrtý Čech se zúčastní grilování několikrát do roka? V tomto patříme mezi světové špičky.
•    Grilování na balkoně zákon nezakazuje a hasičům nevadí, nesmíte však naštvat sousedy kouřem?
•    Pokud nemáte rádi kouř z grilu, dá se pořídit bezkouřové uhlí.
•    Grilovací směs ke grilování nepatří? Obsahuje totiž sůl, která z masa při grilování vytáhne vlhkost.
•    Aby tvrdá zelenina zůstala křehká, stačí ji dát před grilováním na 10 minut do vody s ledem.
•    Maso se dopéká i ve chvíli, kdy ho sundáme z grilovacího roštu? Proto je dobré ho nechat alespoň pět minut odpočinout.